Tietoja minusta

Glasgow, United Kingdom
Elämäänsä kyllästyneen keski-ikäisen akan valitusblogi. Kaikki paikat on nähty, jutut tehty ja kertyneet teepaidat laitettu lattiaräteiksi jo ajat sitten. 15 vuotta Iso-Britannissa takana mutta uusia valituksenaiheita löytyy aina.

perjantai 6. elokuuta 2010

Kierrätettyä arkkitehtuuria

Kävin eilen tutustumassa rakenteilla olevaan Riverside -museoon. Tutustumiskierros oli järjestetty työpaikkani kautta ja sen veti museon tuleva johtaja, joka luonnollisesti kehui rakennuksensa maasta taivaaseen. Minulle näkemäni oli pettymys. Vaikka rakennuksen ulkomuoto on mielenkiintoinen ja katto rakennusteknisesti vaikuttava, olisi maailman tämän hetken kysytyimmän arkkitehdin Zaha Hadidin pitänyt pystyä 74 miljoonalla punnalla parempaan kuin vaan kierrättämään yli puoli vuosisataa vanhaa modernismia jonkun suunnitteluohjelman avulla. Sisältä rakennus on liian sekava, eikä seinien ja sisäkaton väriksi valittu vihreä (minttu tai limetti valaistuksesta riippuen) auta asiaa. Seinien rei'itetyt akustiikkalevyt lisäävät sekavuutta ja antavat halvan vaikutelman. Sisäkaton muoto on kopioitu Eero Saariselta (TWA:n ja Dullesin terminaalien sekoitus) mutta kattopaneelit rakoineen, laadukkaasta työnjäljestä huolimatta, tuovat mieleen risteilyaluksen halvan hytin tai lentokoneen matkustamon muovisen sisustuksen parinkymmenen vuoden takaa. Paras näkymä avautuu suurimman näyttelyhallin perältä joelle päin. Hallin poikki kulkeva kävelysilta, oppaamme mukaan jälkikäteen suunnitelmiin lisätty, on ehkä koko museon hyödyllisin rakennelma ja ennustan että se tulee olemaan museon suosituin oleskelupaikka heti kahvilan jälkeen. En ymmärrä miksi kävelysiltaa ei alun perin sisällytetty suunnitelmiin, se ei ole mikään uusi keksintö, paitsi ehkä Zahalle, jonka repertuaariin eivät yleensä kuulu muut kuin modernin taiteen museot.

Kävelysillalla seisoessamme oppaamme innostui kehuskelemaan kuinka pitkälle museon suunnittelu on viety ja kuinka vaikutteita on haettu ympäri maailmaa, museossa tulee esimerkiksi olemaan enemmän naisten- kuin miestenvessoja Washingtonin National Air and Space museon esimerkin innoittamana. Ilmeisesti oppaamme tarkoitti vuonna 2003 avautunutta Udvar-Hazy Centeriä Dullesin lentokentän lähellä, jossa sattuu olemaan paras näkemäni ja kokemani kävelysilta: sillalla seisoessa jopa sellaiset koneet kuin Concorde ja SR-71 Blackbird, avaruussukkulasta puhumattakaan, näyttävät pieniltä! Niin, mitä vikaa on jää- tai jalkapallohallin muotoisessa yksinkertaisessa pilarittomassa museotilassa joka on riittävän suuri...? Nähtäväksi jää miten Kelvin Hallin veturit, bussit, autot ja muut esineet sopeutuvat uuteen säilytyspaikkaansa. Museon on tarkoitus avautua ensi vuoden toukokuussa, sisäänpääsy on ilmainen (ainakin toistaiseksi). Esimakua saa täältä: http://www.riversideappeal.org/

Kolme näkymää Udvar-Hazy Centerin kävelysillalta:



 
 
 
Vertailun vuoksi Toryglen Regional Football Centre:
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti